HU
Magyar
HU
Magyar
DE
Deutsch
CSERI Pincészet
a
Példa cím
Példa alcím

Nobilis borblog: Cseri-Rosé 2015

Valentin napra megérkezett a pannonhalmai Cseri Pincészet roséja. Csak meg kell nézni a címkét és rögtön látható miért is ajánlom Valentin napra! Már pénteken a Borjour Magnum-on is kóstolhattuk Eszter és Norbi standjánál.

Két dolgot rögtön megállapítottunk:
1.: ez az eddigi legfinomabb általunk kóstolt rosé a 2015-ös évjáratból.
2.: a korábban kóstolt rosé tételek a pincészetek saját 2014-es tételeivel fel sem vehették a versenyt, viszont Cseriék roséja (ha mondhatom) még jobb lett! Tessék keresni, mert remek az ár-érték aránya is!

A bor cabernet franc, merlot és kékfrankos házasítása! Lássuk hát:
Intenzív, mély szín. Pink-narancs átmenet! Nagyon szép!
Közepesen intenzív, krémes illat, benne érett málnával, némi eperrel, több déli gyümölccsel. Emellett nyári virágok, kevés tuti-frutti. Kellemesen aromás!
Száraz, közepesnél magasabb sav és gyümölcs érzet. Illatához hasonlóan ízében is az érett málna és eper (ebből sokkal több) és a déli gyümölcsök jelennek meg. Közepes test és alkohol, ezáltal némileg tüzes jelleget kap. Mellé gyönyörű aromapaletta társul. Közepes, gyümölcsös és tüzes hossz. Jól esik inni! (17,5/20)


Player.hu: 5 borászat, amelyről még sokat fogsz hallani

"Pannonhalmáról maximum az apátság szokott eszébe jutni még a borbolondoknak is, pedig vannak ott még kincsek – csak kevesen palackozzák őket. Cseriék is csak pár éve fogtak bele a kereskedelmi borászkodásba, de rögtön akkorát dobbantottak, hogy azóta egy-egy tételük hónapok alatt elfogy.

Kihagyhatatlan náluk: Archeus, Rajnai Rizling, Merlot."


Nobilis borblog: Cseri borkóstoló a Vinatriumban

Most pénteken a piliscsabai Vinatrium üzletben újabb borkóstolón vettük részt. Az egyik legjobban várt bemutató volt ez, hiszen a Pannonhalmi Borvidékről a Cseri Pincészet látogatott el hozzánk, személyesen Cseri Norbert és kedves felesége, Eszter.
Amint említettem nagyon vártuk őket, hiszen kevesen tudták / tudják, de napjaink egyik legjobban feltörekvő pincészetéről beszélünk. Rádió és tévéműsorokban szerepelnek, a boros szakmagazinok állandó szereplői. És ami a legfontosabb: ezen megjelenéseik nem fizetett hirdetések, hanem a boraik minősége alapján kerülnek be mindenhova. Boraikat a legnagyobb, Michelin csillagos éttermek is felvették itallapjukra. 
Másrészt magáról a Pannonhalmi Borvidékről nem érhető el olyan sok bor, tulajdonképpen az Apátsági Pincészet és most már a Cseri Pincészet borait lehet kapni országosan.

Az este folyamán Norberttől olyan részletes bemutatást kaptunk a pincészetről, a borokról, hogy nehezen tudtunk kérdezni. Nem maradt olyan részlet, amit ne mondott volna el!

A pincészet a Győr melletti Nyúlon található. A birtokterület 9,5 ha, ezt szeretnék 20 ha-ra növelni. Az ültetvények nagyon fiatalok, némelyik most fordult termőre. A termőterületek Tényő, Győrszemere és Győrújbarát településeken találhatóak.
Boraik és a pincészet működése is profi, pontosan tudják, hogy mit és hogyan szeretnének csinálni. 
Norbert évekig az Apátsági Pincészetnél dolgozott, onnan "nyergelt át" a saját vállalkozásba. Nagyon profi borász, aki minden boráról minden részletes adatot fejből tud, aki úgy tud beszélni a borokról, mintha saját gyermekei lennének. Élvezetes volt hallgatni. Azt pedig külön köszönöm, hogy a kóstoló végén elég részletesen tudtunk csevegni (ha feltartottalak, akkor elnézést.. smile hangulatjel ).

Nézzük a borokat:

IRSAI OLIVÉR 2015
Egy friss tétel, amely már nem mutatott primőr jegyeket, mivel korán szüretelték, így volt ideje szépen kifejlődni. Az átlag irsaikhoz képest egy kissé visszafogottabb mind illatban, mind ízben, de Norbert jelezte, hogy ez tudatos lépés volt tőlük. Hozzáteszem így egy jobban "érthető" irsait kaptunk, szívünknek kedvesebb, mint egy átlag irsai.

ARCHEUS 2014
A pincészet fehér házasítása. 50% feletti rajnai rizling, 18% tramini, 18% pinot blanc és a maradék pedig savignon blanc. Bár csak 18% a tramini, de erőteljesen érződik mind illatban, mind ízben. Ennek megfelelően gyümölcsös, ugyanakkor kellemesen fűszeres. Egy jó ivású, kellemes reduktív tétel.

RAJNAI RIZLING 2014
Norbert kedvenc szőlője / bora. A 2014-es mostoha évben nem sikerült válogatást készíteni, így egy alap rajnai készült. Szép textúra, gyümölcsös és remekül mutatja be a terület ásványosságát. Teljesen reduktív tétel, nagyon szép!

RAJNAI RIZLING 2013
Az előzőhöz képest egy egy válogatás (ám ugyanarról a területről), illetve ez már került hordóba. Ugyanolyan gyümölcsös és ásványos, kissé még krémesebb textúra és remek toast-os jegyek!
Figyelem! Friss bor, most kerül kereskedelmi forgalomba.

PINOT BLANC 2013
Ezt a tételt már korábban kóstoltuk. Annyival kiegészíteném, hogy már közel 6 hónap eltelt az első kóstolás óta, azóta még többet fejlődött a palackban, nagyon szép arcát mutatta!

És ezek után elérkeztünk a csodákhoz, amik miatt egy kicsit megállnék. Pannonhalma kifejezetten fehér boros borvidékként számontartott. Ehhez képest két olyan vörös bort kaptunk, amely a rangos elismeréseket mindenhol besöpri!

MERLOT 2013
Volt szerencsém már megkóstolni, egy csodáról beszélünk. Nagyon gyümölcsös mind illatban, mind ízben. Enyhén rumos jegyek, lágy textúra, gyógynövényesség, lágy csokoládé. Kellemesen telt gyümölcsök, lágy tanninszerkezet. Még azok is elámultak, akik nem szeretik a vörösborokat. 
Egyikünk szerint az egyik kedvenc csokijára hasonlít, a sport szeletre! smile hangulatjel
Hozzáteszem ez az egyik bor, amivel a sajtóban szerepelnek. Mindenki csodájára jár... Javaslom mindenkinek, hogy keresse!

LEGENDA 2013
Merlot és cabernet franc házasítása. A franc a merlot-t kellemesen lekerekíti. Lágy, gyümölcsös jelleg. Emellett egy kellemes diós jegy jelenik meg a borban.

Úgy vélem, hogy Norberték olyan borsort tettek le elénk, amelyet bárhol és bármikor szívesen újrakóstolnánk.
A borok mellé nagyszerű falatokat kaptunk, a finom "disznóságok" nagyon illettek a borokhoz. Nagyon köszönjük mind az ellátást, mind a szervezést. Nagyon jó közösség kezdett el kovácsolódni a kóstolók alkalmával, remélem más is úgy várja már a következő alkalmakat, amint mi!


Gaultmillau: Büdzséfehérek nyomában

Cseri Pincészet Pannonhalmi Archeus Cuvée 2013
Csavarzár, 12,5%. Javarészt illatos fajták ügyes, nehezen megfejthető házasítása. Ropogós, intenzív, citrusos-szőlős és virágos, véletlenül sem pacsulis. Szép savak, karcsú test, szőlős-fanyar zamatok. Bonyodalommentes, ám remekül kivitelezett frissítő. Kicsit drága.
9 pont (83/100)

Boraszportal.hu: Mi van a budapestiek poharában?

Budapesten minden adott egy hangulatos borozáshoz: számos, eltérő stílusú és szortimentet kínáló borbár működik, képzett, borszerető személyzettel. Megkérdeztük őket, melyek voltak a 2015-ös év kedvenc borai.A főváros számos borbárjában igazi kincseket is kóstolhatunk, de ne feledjük a tematikus kóstolókat sem, melyeken sok esetben még a borászt is fülön csíphetjük egy szóra. A megkeresett bárok közül a felmérésünkben (mely külön kiemelnénk: nem reprezentatív) szereplő adatok az Andante Borpatika, a Divino Bazilika és Gozsdu, az Etap Borbár és a Képzeld el Borbár által megküldött 2015. évre vonatkozó fogyasztási adatok. Ezeket vettük górcső alá. A képzeletbeli dobogó első fokára került borok pedig, melyek 2015-ben a legtöbb fővárosi borszerető poharába kerültek (a beküldött információk alapján, természetesen).

Fehér borok: Áts: Birtokfurmint 2014, Homola: 100% Balaton 2014, Kreinbacher: Furmint 2012, Zelna Borászat: Farkókő Olaszrizling 2014
Rosé borok: 
Cseri Rosé 2014, Gál Pincészet: Szent Márton Rosé 2014, Gere Andi Divino rosé 2014, Gróf Grassalkovich: Gamay rosé 2014 
Vörös borok: Balla Géza: Feketeleányka 2012, Bősz Adrián: Merlot 2011, Fekete Mihály: Cabernet franc 2011, Vesztergombi Csabi: Cabernet Sauvignon 2013


TripAdvisor-értékelés
HECSERLI “Különleges delikátesz” [5/5 csillag]

"Én hiszek benne, hogy a kiemelt figyelemmel készített termékek tényleg többet adnak. Ha finomságra vágyom, betérek ide. Most nem ennivalóról számolok be, hanem egy nagyon finom borról amire a minap tettem szert: Cseri Merlot. Huhhhhhh nagyon-nagyon különlegesen jó. Olyan egyedi élmény volt, amit sokáig nem felejtek."


Borpárbaj Balaton - Pannonhalma 1.  kör Rajnai Rizling

VillaTolnay Rajnai Rizling Tavasz Badacsonyi borvidék 2014 13,5%
Cseri Rajnai Rizling Pannonhalmi borvidék 2014 12,5%

Csak úgy eszünkbe jutott, hogy összehasonlítsuk a két borvidék tételeit. Két kört lekóstoltunk, nem valószínű, hogy jól sikerült összerakni a "meccseket", de talán így is érdekes és majd a következő párosításokra jobban odafigyelünk!

VillaTolnay
Közepes színerősség felé haladó, aranysárga reflexekkel. Gyors lefolyás a pohár falán. Tiszta, intenzív illat. Az ásványosság dominál a borban, de előbukkan a rajnai jellegzetessége. Száraz, dinamikus, élénk és dús savak, ropogósak. Vastag, de talán még a közepes test tartományában mozog. Krémes, enyhe hordó érezhető. Elegáns. 2-3 év potenciál van benne, érdemes lenne megfigyelni a további változásokat is.

Cseri 
Halvány szalmasárga színek, gyors lefolyás. Tiszta, közepesnél kicsit intenzívebb illat. Feszes, fajtajelleges. Emellett meszes aromák. Száraz, friss és élénk savak, közepes test. A korty eleje intenzív, közepén olajos tapadás a szájban, majd elegáns lecsengésében hosszan citrusos. Friss, karakteres és tartalmas bor. Ezt a formáját sokáig nem fogja tartani, de a pozitív irányú változás is benne van.

Nem a legjobb párosítás a megversenyeztetésre, mert két teljesen különböző stílus és még talán elkészítési mód is. Bár a borvidékre jellemző jegyek bennük vannak. Badacsonyból egy karakteresebb, testesebb bort kaptunk, míg a Cseri inkább a friss, könnyedebb, reduktív hangsúlyos tétel, így kinek melyik az ízlés világa, így volt ez nálunk is. 1-1.


Cseri pince: 2013 olaszrizling

Nagyon szép, fajtajelleges rizling, Illatában ott vannak az zúzott olajos magvak, de még frissen. Háttérben citrusok is feltűnnek.
 Az íz remekül szép telt, kerek , benne mandulás, háttérben citrusosság, grapefruit érződik kis olajos érzettel, amit inkább csak sejteni!! 
 Lehet, hogy a hónap fehére lesz!! 


Győrplusz: Nyertes borok, büszke pincészetek

"A fesztivál roséját idén a Cseri Pincészet készítette. A Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, új ültetvényekkel és ültetvényszerkezettel a Borvidék  családi pincészete. A pincészet 10 hektáron gazdálkodik."


ESSZLESZ 2015 10 06
Mátéffy Kriszta, borkereskedő
Varga Andrea, borszakíró
Vida Péter, Vida Családi Borbirtok
Süli Tamás, borkereskedő 
Cseh Gábor, borász, szakíró

Tokajicum Királygát Furmint 2012, Tokaj, Magyarország
arany, körte, melegség, karamell, karakter, ázott szalma, vackor, olaj, vastag, díszes savak, krémesség, alkalom, high heels (magassarkú cipő), napsárga, körte, meleg, 2-3 napja kaszált széna

Blaxland Estate Shiraz 2014, Ausztrália
nyár, cseresznye-meggy, rubin, vidámság, keserű csoki, Bécs, trendi kávé, fekete, édeskömény mag, játékos elegancia, Zsidai Roy, friss, meggy, bors, paprika, vad chili, menta, rövid, konyakmeggy, csokicsokicsoki,szilvacibere, indián nyár

Cseri pincészet Merlot 2013, Panonhalma, Magyarország
élvezet, mosoly, fűszer, vad, kamasz, vajkaramella, csokoládé, konyak, Ruby Port, siheder, vanilla sky, bonbon hegyek, mangrove erdő, vibráló, fiatal, nyers, ropogós, vad, kamasz, meggy, étcsoki, marcipán

Vida Baranya-völgy Cabernet Franc 2007, Szekszárd, Magyarország
beszélgetés, meleg szoba, after-eight csoki, fűszer, szerelem, decens, hideg elegancia, szegfűgomba, frissen érettségizett jó eredménnyel, holland kakaópor, sokrétűség , intenzív hordó, pörkölt mogyoró, paprika, csoki, fűszerek, mentás étcsoki, after eight, boldogság, szerelem

Ch. Loew Altenberg Riesling 2006 édes, Elzász, Franciaország
óarany, akácméz, barack, puha, bársony, datolya, Canada dry, birsalmasajt, datolya, rózsavíz, harmónia, világos borostyán, méz, barack, kerek, érett, tejkaramella, világos borostyán, méz és barack, kerek, érett, kerek, puha, bársonyos, tea, narancshéj, barack


Győr bora: Archeus

Győr idei borfesztiválján a Cseri Pincészet Archeus névre keresztelt fehér küvéje nyerte el a város bora címet. A rajnai rizling, tramini és olaszrizling házasításával készült győztes nedű a pannonhalmi borvidék legfiatalabb pincészetéből származik, a szőlők egy 2011-es szemerei ültetvény első termései.

Cseri Norbert szerint a szűztermés sikere legalább két dolgot igazol, először azt, hogy a magasan fekvő, napsütötte szemerei domboldal kitűnő hely a szőlő számára, másodszor meg azt, hogy érdemes új utakat keresni, új technológiákat alkalmazni a szőlőtermelésben és a borászatban.